Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Околната среда

За феъртрейд продуктите и свещеното зърно киноа

Саша Маркова 02-06-2011
Околната среда :  За феъртрейд продуктите и свещеното зърно киноа  - здраве, биоземеделие, зърно, храна
Феър Трейд стартира като движение в края на 70-те години в Холандия. „Това е реалният отговор на проблема да се сложи край на бедността в страните от Третия свят” – казва Живко Джамяров, управител на биомагазин.

Движението се появява, когато хората в Западна Европа забелязват, че субсидиите, помощите и даренията, които отделят, не носят полза и не помагат на хората от в Африка, Латинска Америка и Азия.

Решават да помогнат, като стимулират търговията, производството и земеделието в тези страни. Така се ражда Феър Трейд. Компаниите, привърженички на това движение, заплащат по-висока цена за изработка на продуктите, отколкото обикновените компании, които търгуват на борсите. „Идеята на Феър Трейд е да се заплаща справедлива цена за храната, казва Живко Джамяров. Така производителят ще може да отглежда по устойчив начин продуктите си и да пази околната среда, да не експлоатира работниците си, да не използва детски труд, да може да се развива и да се пребори с бедността.”

Днес феъртрейд продуктите в света правят над 20 млн. долара оборот годишно. Произвеждат ги почти всички страни в Латинска Америка – Перу, Боливия, Чили; в Африка – Руанда, Камерун; в Азия - Индия, Монголия. Основно културите, които се отглеждат, са кафе, банани, цитрусови плодове, какао, зърнени култури, чай. Също така и памук, от който се прави текстил. Цената им е по-висока от тази на конвенционалните.

Живко Джамяров казва, че идеята е, купувайки такъв продукт, част от парите да се връщат обратно в страните производителки под формата на премия, която да служи за социални проекти, за изграждане на болници, за подобряване на условията на труд, за осигуряване на соларни печки и др.

Интересен феъртрейд продукт е растението киноа, отглеждано на над 3000 м надморска височина в областта Алтипано, Боливия. У нас се внася от Франция, но се произвежда от дъщерна компания в Боливия, споделя Живко Джамяров.

Киноата е наричана от местните жители „свещено зърно” и на езика на племето кечуа означава „зърно-майка”. Качествата на тази зърнена култура са запазени и до днес. Тя се отглежда по традиционен начин и в съответствие с принципите на феъртрейд и биоземеделието. Киноата се приготвя подобно на ориза и е продукт, съдържащ всички аминокиселини, които се намират в месото. Също така е богата и на фибри. От зърнените култури е с най-голямо съдържание на белтъчини. Тя е растението с най-висока хранителна стойност в света, в 100 г сух продукт се съдържат: 59,7 г глуциди, 13,8 г протеини, 5,0 г липиди, 3,4 г минерали, 85,0 мг калций, 204,0 мг магнезий, 4,2 мг желязо.

Реално киноата е псевдозърнена култура, защото принадлежи към семейство Щирови, към което се отнасят цвеклото и спанакът. Не съдържа глутен и е изключително подходяща за всякакъв тип диета. Може да се консумира и сурова, като само за четири часа, потопена във вода, покълва. От киноа могат да се приготвят основни ястия като заместител на ориза, салати и гарнитури, сладки и солени десерти. От брашното на киноата се правят различни хлебни изделия и безглутенов хляб. Киноа могат да консумират всички, но особено ценна е за хора, алергични към глутен, вегетарианци, бременни жени, кърмачки, бебета над 7 месеца, спортисти и др.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg