Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови
Прогонете инфаркта с пълнозърнести храниhealth.bg 2010-11-23
Пълнозърнестите храни не само удължават чувството на ситост в сравнение с белите брашна, но те могат също така да предотвратяват инфаркт.При консумацията на 4-5 порции пълнозърнести храни дневно участниците в едно проучване намалили нивата на C-реактивния протеин (CRP е маркер за възпаление) с 38 процента в сравнение с тези, които яли само рафинирани зърнени продукти. Това са установили авторите на изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. CRP се произвежда от организма в отговор на травма или заболяване, поясняват учените. Поддържането на високи нива може да доведе до втвърдяване на артериите и повишаване на риска от инсулт или инфаркт. По време на експеримент с доброволци, които консумирали пълнозърнести и бели брашна, е установено, че хората, яли от полезните храни, загубили по-висок процент мазнини в областта на стомаха (рисков фактор за сърдечни проблеми). Изследователите смятат, че антиоксидантите в пълнозърнестите храни може да помогнат за намаляване на CRP чрез ограничаване на увреждането на клетките, тъканите и органите. Те препоръчват да се консумират храни с по-високо съдържание на влакна - като кафяв ориз, пълнозърнест хляб и паста. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |