неделя, 5 септември 2010 г.

Пълнозърнести макарони с босилеково песто

Обожавам тази комбинация, босилек, пармеджано и сметана, подходяща и много сполучлива за паста. Трябва да кажа че паста, както е популярното название на тази най-разпространена храна е лесна за приготвяне :-) ... мечта за всяка домакиня.


Босилеово песто, може да използвате готово или домашно приготвено. Няколко лъжици песто е всичко, което трябва да направи паста вкусна. Пестото е класически италиански сос направен от смес с босилек, зехтин, чесън, твърдо сирене и кедрови ядки. Ниско на фибри, но високо съдържание на мазнини, така че използвайте само в ограничен размер.
Какво още ви трябва готварска сметана и Пармиджано Реджано.
Лесно бързо и вкусно и за закуска и за обяд.
За 2 порции ви трябват около 190гр. Макарони. Няма да се впуска в подробности как се сваряват/ на всеки 100 грама паста е необходим 1 литър вода/, още ще ви е необходимо 4 супени лъжици песто, 3-4 супени лъжици готварска сметана и ¼ чаена чаша настъргано Пармиджано, сол и черен пипер на вкус.
Като допълнение към тази смес може да добавите 2 скилидки чесън, малко магданоз и ядки/ орехи, бадеми лешници каквито ви се намират под ръка/, сложете ги в блендера, пасирайте ги и ги прибавите към сместа от пестото, сметаната и твърдото сирене ако е много гъсто добавете още една супена лъжица готварска сметана.

Предимствата на пълнозърнестите макарони е че са направени от небелена пшеница и за това съдържат повече фибри, отколкото другите макарони.

Няма коментари: