Казвам се Веселина Казакова и съм от руско-български произход. Живея в малкото китно градче Попово, Търговищка област. Израснах с кухните на двата народа, а сега продължавам традицията и в моето семейство, като приготвям както български манджи, така и руски вкуснотийки. Кулинарията ми е хоби и събирам рецепти от всички краища на света, като записвам и пaзя и рецептите за традиционни местни гозби - на капанците и хърцоите, както и на преселниците по нашите земи - беломорци и балканджии. Водя свой кулинарен блог.
ПРОДУКТИ
1 ч ч. гречка (елда)
150 гр гъби (пресни или от буркан)
1 глава лук
бучка краве масло
стръкче копър по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Лукът се нарязва на едро и се задушава в няколко лъжици олио. Когато поомекне, се добавят нарязаните гъби и се запържва до златисто. Много вкусно е с ароматни горски гъби, но може и с култивирани печурки.
Елдата се измива добре под течаща вода и се изцежда през гевгир. В сух съд се запича на котлона, докато се появи лек орехов аромат, след което се залива с две чаши топла вода.
Добавят се гъбите с лука и се вари на слаб огън, докато поемат течността. Махаме ги от котлона, добавяме бучка масло, посоляваме, разбъркваме и задушаваме под капак за 10-15 мин.
При сервиране поръсваме с копър по желание.
Това е много вкусна и хранителна каша, която напълно може да замести месото. Елдата е богата на наситени, лесноразтворими и усвоими белтъци, както и на желязо, кобалт, калий, фосфор, йод, мед, цинк, бор и много други микроелементи.
Bашата любима рецепта може да спечели 50 лв. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. Очакваме пролетни предложения. За въпроси - тел. 942 25 29.