Начало За нас Реклама Контакти

Пълнено пиле с елда

Снимка за Пълнено пиле с елда
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Празнична класика за угощенията на Трифон Зарезан е пълнената кокошка. Ето един вариант с пиле, чиято ароматна плънка и апетитна обвивка превръщат самото ястие в празник за сетивата. То, разбира се, е приготвено и с вино - все пак именно древната напитка е повод за веселите пиршества.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 цяло охладено пиле
  2. 1 ч. ч. елда
  3. 1½ ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон
  4. 1 с. л. сушени манатарки
  5. 1 с. л. масло
  6. 2 стръка праз или 1 глава лук
  7. 1 стрък селъри или резен целина, нарязани на ситно
  8. 200 г печурки, нарязани на резени
  9. 1 с. л. прясна салвия или 1 ч. л. сушена
  10. 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  11. 1 с. л. олио
  12. 6 листа кисело зеле
  13. 4-5 резена бекон
  14. ½ ч. ч. бяло вино - най-добре свежо, плодово шардоне без дъб
  15.  сол и пипер на вкус
  16.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Елдата се измива и се покрива с бульона. Отгоре се поръсва със ситно нарязаните манатарки. Слага се да заври под капак и се оставя да къкри на слаб огън около 10 мин., без да се отваря. Щом попие цялата течност, се маха от огъня и се оставя за още 15 мин. затворена.

  2. 2.

    Маслото се сгорещява и в него се слагат да се задушат за 2-3 мин. празът и селърито. Добавят се гъбите и се разбъркват, докато се изпари водата им. Сместа се прибавя към елдата заедно със салвията и магданоза. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  3. 3.

    Пилето се измива и се подсушава добре. Поръсва се със сол и пипер от всички страни, напълва се с плънката от елда и се връзва със здрав памучен конец. Покрива се с бекона и се увива в зелевите листа. Поставя се в тавичка, полива се с виното и се намазва с олиото. Слага се да се пече в загрята до 170° С фурна около 1 час.

  4. 4.

    Когато зелевите листа се зачервят, се отстраняват и се навиват на руло заедно с 2-3 парчета от бекона. Нарязва се на парченца и се използва за гарнитура. Пилето отново се слага да се запече, докато кожата му се позлати.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари