Следва

Родителски гайд - Частни детски градини

Гениалните прости неща - Елда с масло и кафява захар

Ака Гречка е ястие, силно разпространено в страните от бившия СССР, и ако попитате някой, който е следвал там или...

Food преди 16 години

Ака Гречка е ястие, силно разпространено в страните от бившия СССР, и ако попитате някой, който е следвал там или има спомени от чести пребивавания, ще установите, че становището е за нещо безвкусно, почти гадно и напълно излишно. И как не, при положение, че там сервират въпросната елда като гарнитура към всичко или почти всичко.

Истината е, че това е едно от най-полезните ястия, които може да си позволи човек и затова ние ще ви кажем с пълен глас: Бегом към първия магазин за диетични храни, или в някоя от големите вериги супермаркети, и в никакъв случай не се връщайте без опаковка от 500 гр. елда.

Цената – между 2 и 3 лева. Порции – поне 6.

Защо?
Защото 100 грама елда съдържат 11.7 г. белтъчини, 3.9 мг. желязо и са много богати на калций -114 мг.!!!

Това остеопороза, това слабост и анемия, това счупени нокти или падаща коса – забрави!

И за да сме напълно изчерпателни, ето точния начин, по който това извънземно растение /елдата не е истинско зърнено растение, защото не е член на тревистото семейство, а в действителност е свързано с киселеца и лапада, по произход е от Азия, сега се отглежда в Европа, Северна Америка и в страните от бившия СССР/, ще ви спечели сега и завинаги:

Сварявате необходимото количество в съотношение 1:2 части вода за 6 минути, оставяте да престои още толкова, обилно подправяте с хубаво, ароматно масло и поръсвате с 1 с.л. кафява захар.

Страшно е вкусно, прилича бегло на жито, и още по-бегло на разновидност на грис-халва и просто не е истина колко добре идва на организма. Ходом марш...

Очаквай селекцията ни на добри диетични магазини в София, да не кажеш после, откъде да я взема тази гречка пък сега!

More from View Sofia

More Food