1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Все повече хора у нас търсят пълнозърнест хляб, според производител от Добричко

Все повече хора у нас търсят пълнозърнест хляб, според производител от Добричко

Последни изследвания в страната сочат, че консумацията на бял хляб е спаднала

В последно време все повече хора у нас търсят пълнозърнест хляб, но малцина неспециалисти разпознават истинския. Това заяви на пресконференция Енчо Малев, един от големите производители на хляб в Добричка област, предаде Агенция "Фокус".

Пресконференцията бе свикана по повод опасения за нелоялна конкуренция, която има за цел да свали доверието на потребителите от определен вид, утвърден в страната ни пълнозърнест хляб, произвеждан в Добрич. По настояване на Асоциацията на активния потребител в страната е проведен анализ на съдържанието на фибри във вида пълнозърнест хляб, добричко производство. Според представените резултати има разминаване на количеството влакнини (фибри), посочени на етикета, и тези, които са констатирани. От предприятието уточниха, че констатираното количество се отнася само за неразтворимите фибри и не е отчетено общото количество, заедно с разтворимите, което отговаря на информацията на етикета.

Търговският директор на добричкото предприятие за хляб Енчо Малев коментира, че подобни ситуации само объркват хората и е крайно време в България да се установи кои са лоялните хлебопроизводители и кои предлагат фалшив диетичен хляб. Добричкото предприятие подкрепя инициативата на Асоциацията на активния потребител в този контекст, но днес техни представители не дойдоха на пресконференцията въпреки отправената покана. Подобни конфликти могат да дискредитират доброто име на производителите на здравословна храна и да дезинформират потребителите, допълни Малев.

Добричката фирма произвежда пълнозърнест хляб от 5-6 години и е една от малкото в страната, пожелала доброволно нейни продукти да бъдат изследвани как влияят на човешкото здраве, поясни Галя Вутова от Националния център по опазване на общественото здраве в София.

Последни изследвания в страната сочат, че консумацията на бял хляб е спаднала, докато употребата на диетични хлябове се е увеличила с над 20%. За сравнение, в началото на производство на пълнозърнест хляб у нас, консумацията му е била едва 5-6%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.